giskard.blog.hu

Ez a Tétékás Nyúz, vagyis az ELTE TTK HÖK hetilapja egykori főszerkesztőjének nemhivatalos, ám annál súlyosabb blogja. Ide kerül ki az, ami be nem kerülhet, meg a többi egyéb is. Kellemes fogyasztgatást és agyvérezgetést!

A legújabb szám

Címkék

campus (5) civil (1) diáksajtó (3) ftv (1) helyvektor (1) illegális (3) krompi (3) melinda (1) nyúz (3) oktatás (1) pénz (3) politika (3) rektor (1) szociológus (2) ttk (2) ttkhök (5) tudomány (1)

Pocsék áruk fóruma?

2007.03.13. 12:31 giskard

A felsőoktatás minőség alapú finanszírozása, amelyre elit egyetemeink – egyelőre még soroljuk ide az ELTE-t is – sok hosszú éve várnak, végre elérhető közelségbe került. A felsőoktatási törvény áprilisban esedékes módosítása többek között azt is tartalmazná, hogy az egyes intézmények normatívájának egy részét az alapján állapítanák meg, hogy az ott adott diplomát mennyire lehet felhasználni a való életben. Az elképzelés nemes, a probléma pusztán az, hogy előre vetíthető, hogyan is fog kinézni ez a gyakorlatban. Nem szépen.

A tervezett módosításokról ennél autentikusabb forrásból tájékozódni lehet például itt. A finanszírozási reform megtartaná a tudományos és a fenntartási normatíva eddigi rendszerét, háromévenkénti felülvizsgálattal. Vagyis a sok minősített oktató és kutató még mindig hozná az állami pénzeket, ráadásul a tervezet egy másik pontja kimondaná, hogy egy oktató összesen csak másfél felsőoktatási intézménnyel lehet munkaviszonyban. Az intercity-professzoroknak ezzel befellegzett, többé nem lehet öt egyetemen is lenyúlni a gázsit egy jól hangzó névvel. Ezzel a módosítással minden bizonnyal a nívós egyetemek nyernek, természetesen a kamufőiskolák kárára. A nagy és drága épületeket is megéri majd tovább használni.

Ami változás, hogy az intézményi teljesítményt is értékelik majd, a normatíva egy részének kiosztása egy pontrendszer alapján történne, amelyet évről évre felülvizsgálnának. Ide tartozik az oktatók tudományos tevékenysége, az intézmény művészeti, felnőttképzési munkássága, és a régió életébe való bekapcsolódás, bármit is jelentsen ez utóbbi. Azt is figyelnék, hogy a hallgatók által megszerzett diploma mennyire hasznosítható a munkaerőpiacon. Egyik szempont sem mérhető könnyen, mindegyikben eleve benne van a parttalan vita lehetősége. Nézzük sorban!

A tudományos tevékenység mérőszáma a legyártott cikkek mennyisége. A tudományos előmenetelnél is előszeretettel alkalmazzák, bár sokan itt is vitatják szentségét. Viszont a különböző típusú felsőoktatási intézményeknél ez tényleg bonyodalmakat okozhat, és egyelőre semmiféle iránymutatás nincsen arra, hogyan is kell majd differenciálni. A művészeti tevékenység mérése minden bizonnyal még ennél is keményebb dió.

A felnőttképzés megnevezés számomra kicsit furán hangzik, hiszen egyetemre, főiskolára általában nem gyerekek szoktak járni. Persze, ez csak a szokásos kekeckedés, úgy vélem, mindenki számára világos, miről is van szó. Valóban nagyon fontos a holtig tartó tanulás, így államilag igencsak támogatandó tevékenység. Ezzel nincs is gond addig, amíg figyelembe veszik a munkaerőpiac által támasztott igényeket. A régió életébe való bekapcsolódás már megint sok vitára adhat majd okot. Mi számít annak? Ha a diákok használják a helyi közlekedési hálózatot? Vagy mondjuk, ha az egyetem megnyitja a botanikus kertjét a városi proligyerekek előtt? Esetleg nanotechnológiai tudásbázist húz fel a puszta közepén? Jó lenne még idejében megtudni.

Aztán itt van a legkényesebb kérdés, a piacképes diploma. A tervezet szerint az intézményeknek ettől az évtől figyelemmel kell kísérniük végzett hallgatóik pályafutását. Felmerül a kérdés, miként tudják ezt megtenni. Az már kiderült, hogy az egykori diákok nem kötelezhetők semmiféle adatszolgáltatásra, és amúgy is, mindenféle személyiségi jogi aggályok merülnek fel a témában. Külföldön elvileg működik ilyesmi, bizonyára előveszik majd az ottani jó vagy rossz példákat. Elképzelem, ahogy majd az ELTE évente küldi nekem a kérdőíveket, hogy hol dolgozom, mennyit keresek. Akárcsak egy adóbevallás.

Nem tudom elkerülni azt, hogy saját szakomra, vagyis a fizikusokra alkalmazzam a megfogalmazottakat. Szokásom szerint sötét felhőket látok közeledni. Ugyebár, csak az ELTE-n, évente kb. huszonöt fizikus végez. Közülük csak néhányból lesz kutató, legnagyobb részük elmegy programozónak, banki tanácsadónak, pedagógusnak vagy ilyesmi. Őket vajon hova fogja majd számolni az a bizottság, aki megállapítja a normatívát? Erős a gyanúm, hogy a pályaelhagyók közé, és majd azt a következtetést is levonják, hogy egyáltalán, minek kell ennyi fizikus képzését finanszírozni, adjunk inkább több pénzt az informatikusoknak meg a közgazdászoknak! Pedig a fizikusok az ott végzettek elől veszik el a helyet, mégpedig azért, mert olyan képzést kapnak itt, az ELTE-n, ami eltérő szemléletmódjuk miatt sokkal alkalmasabbá teszi őket az ilyen állások betöltésére.

A képet árnyalja, hogy most már BSc.-MSc. Rendszerben kell gondolkodnunk, de úgy hiszem, az állapotok ettől még nem fognak gyökeresen megváltozni. Egy szakon belül is néznék, hogy hol milyen a képzés színvonala. Tavaly a Népszabadság sok szempont szerint elkészített, hiperobjektív felmérése kimutatta, hogy Magyarországon a fizika képzés a Nyíregyházi Főiskolán a legszínvonalasabb. Jó, nem várom, hogy az ELTE-nek adják ezt a helyet, de ott van még a Műegyetem, Szeged és Debrecen is. Nyíregyháza, persze. Amíg ez csak a tájékozatlan felvételizőket zavarhatja meg, nem égető a probléma, de ha már a pénzt is ez alapján fogják osztani, csúnya világ jön ránk.

Úgy néz ki, itt is a szokásos forgatókönyv szerint fognak zajlani a dolgok, vagyis úgy fogadnak majd el egy törvényt, hogy az abban található konkrétumok száma minimális lesz. Aztán majd jönnek a vérre menő értelmezési viták, és születik egy olyan megoldás, ami senkinek sem lesz jó. Vagyis, helyesbítenem kell, néhány intézménynek biztosan nagyon jó lesz, de az eredeti elképzelések – legalábbis úgy remélem, ezek voltak az eredeti elképzelések – megvalósulásának, vagyis a minőség alapú finanszírozásának a bevezetésére kevés esélyt látok. Mégpedig azért, mert ahhoz nagyon jól átgondolt minősítési rendszert kell kidolgozni.

1 komment

Címkék: politika pénz ftv

A bejegyzés trackback címe:

https://giskard.blog.hu/api/trackback/id/tr7346061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balukoma 2007.03.19. 10:00:30

Hú, ez nemjól hangzik...:( Ez a cikk viszont az kettővel ezelőttivel ellentétben tetszik! :--)
macskaszörny
süti beállítások módosítása