giskard.blog.hu

Ez a Tétékás Nyúz, vagyis az ELTE TTK HÖK hetilapja egykori főszerkesztőjének nemhivatalos, ám annál súlyosabb blogja. Ide kerül ki az, ami be nem kerülhet, meg a többi egyéb is. Kellemes fogyasztgatást és agyvérezgetést!

A legújabb szám

Címkék

campus (5) civil (1) diáksajtó (3) ftv (1) helyvektor (1) illegális (3) krompi (3) melinda (1) nyúz (3) oktatás (1) pénz (3) politika (3) rektor (1) szociológus (2) ttk (2) ttkhök (5) tudomány (1)

Bábgyűlés

2007.04.12. 17:37 giskard

Szenes Áron, az ELTE TTK HÖK elnöke 2007. április 17. (kedd), 18 órára rendkívüli küldöttgyűlést hívott össze. Ebben nincs is semmi rendkívüli, leszámítva a rendkívüli előtagot. Ugyanis teljesen érthetetlen, miért nem rendes küldöttgyűlést hívott össze, hiszen már jócskán esedékes volna. Legutóbb február 27-én volt hasonló – ezt fejből tudom, ugyanis az volt a huszonharmadik szülinapom és a lemondásom napja is egyben –, és a képviselők általában másfél havonta kerülnek összehívásra. Ezt a jelenlegi Alapszabály persze, nem írja elő, de eddig hallgatólagosan ez volt a rendszer. Ez volt demokratikus. Ugyanis a Küldöttgyűlés a TTK HÖK legfelsőbb döntéshozó szerve, a hallgatók akarata, az évenkénti képviselőválasztást leszámítva, itt érvényesül leginkább.

Állítólag a rendkívüli is csak azért lett összehívva, mert Papp Gabriella gazdasági biztos lemondott, a Választmány pedig nem tudta megválasztani az utódját. Ketten pályáztak, a megüresedett posztra, a szavazás eredménye döntetlen (három-három) lett. A lemondás március 14-én történt, az eredménytelen választmányi szavazás március 20-án volt. A rendes küldöttgyűlést kettő, a rendkívülit egy héttel előbb kell összehívnia az elnöknek. Szenes Áron a rendkívüli küldöttgyűlés meghívóját április 10-én küldte ki a képviselőknek, pontosan három perccel az egyhetes határidő lejárta előtt, tehát ha úgy vesszük, időben. Azonban, ha rendes küldöttgyűlést akart volna összehívni, azt legkésőbb április 3-án kellett volna megtennie. Pontosan két héttel azután, hogy kiderült, a Választmány nem tudja megválasztani a gazdasági biztost.

Tehát kijelenthető, hogy amennyiben Szenes Áron rendes közgyűlést akart volna összehívni erre az időpontra, azt bőven megtehette volna, hetek álltak a rendelkezésére. De valamiért nem akarta. A két küldöttgyűlés-típus között mondatra nem sok különbség van, jelentősségre annál inkább. Mindenféle kommentár nélkül idézem be az Alapszabály 2. mellékletét, ki-ki vonja le magának a következtetést!

1. […] A rendkívüli Küldöttgyűlés minden, a Küldöttgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben döntést hozhat, kivéve az alapszabály módosítását, és az elnök megválasztását.
[…]
10. A Küldöttgyűlés rendkívüli ülése határozatképes, ha azon a tagok több mint egyharmada jelen van.
11. A Küldöttgyűlés rendes ülése határozatképes, ha azon a tagok több mint fele jelen van.

1 komment

Címkék: ttkhök

A bejegyzés trackback címe:

https://giskard.blog.hu/api/trackback/id/tr3057808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tissy 2007.05.02. 19:46:15

Érdekes, azt vártam, hogy ehhez a cikkhez sokan fognak hozzászólni, mégsem így lett...
macskaszörny
süti beállítások módosítása