giskard.blog.hu

Ez a Tétékás Nyúz, vagyis az ELTE TTK HÖK hetilapja egykori főszerkesztőjének nemhivatalos, ám annál súlyosabb blogja. Ide kerül ki az, ami be nem kerülhet, meg a többi egyéb is. Kellemes fogyasztgatást és agyvérezgetést!

A legújabb szám

Címkék

campus (5) civil (1) diáksajtó (3) ftv (1) helyvektor (1) illegális (3) krompi (3) melinda (1) nyúz (3) oktatás (1) pénz (3) politika (3) rektor (1) szociológus (2) ttk (2) ttkhök (5) tudomány (1)

Kakukkfészek

2007.03.09. 16:49 giskard

Érdekes fajta a szociológusé. Viselkedés- módja teljesen elüt a lágymányosi faunában megszokottól, ami nem is csoda, lévén betelepített, úgy is mondhatnánk, behurcolt fajról van szó. Bár eleinte növelte a biológiai változatosságot, mára egyre inkább úgy tűnik, káros hatással van az őshonos élővilágra (tétékások, íkások). Legfőbb előfordulási területén, az Északi tömbben napjainkra annyira elterjedt, hogy egyenesen veszélyezteti az ezáltal kiszorított fizikusok fennmaradását. Pillantsunk bele ezeknek a kegyetlen túlélőgépeknek rettentő evolúciós stratégiájába!

A szociológusok társadalmát eredetileg többnyire balos beállítottságú bölcsészek alkották. Első képviselőik a Duna túlpartján fekvő Trefort kertből kerültek át, a Klinghammer István által kormányzott zászlóshajó rakterében megbújva. Az átrakodás során az őket tartalmazó bálákat pénz és kereslet híján nem szállították tovább eredeti rendeltetési helyükre, így onnan kiszabadulva, természetes ellenségeik (jobbos beállítottságú bölcsészek) híján gyorsan el is szaporodtak. Rövid időn belül a bölcsész faj genetikailag teljesen szétvált, ezzel létrejött az önálló szociológus faj (TáTK – C. Linné et al.), ekkor még két különböző élőhelyen. Később a Trefort kertből teljesen eltűntek, utolsó képviselőiket 2006 elején telepítették át Lágymányosra.

A szociológus társas életmódot folytat, magányos példányt szinte sosem látni. A tíz és harminc közötti egyedet számláló hordákkal leggyakrabban föld alá vájt üregeikben (alagsor) találkozhatunk. Legelőször innen szorították ki a fizikusokat, a laborok és elnéptelenedett ruhatárak helyére vackolva be magukat. Egy átlagos üregben megtalálható minden, ami egy lomtalanítás után összehordható, ósdi fotel és dohányzóasztal témában. Aztán ahogyan nőtt a szaporulat, feljött a felszínre, és egyre újabb emeleteket hódított meg magának. Fészkelési stratégiája a következő: először szórványosan be-beköltözik a többi faj gyengébb, betegebb egyedei által addig birtokolt szobákba, majd mikor már elegendő hézagot ütött az addig egységes idegen területben, élettér-egyesítés címén elfoglalja az egész folyosót. A gyengén szerveződő őshonos fajoknak mindeddig nem sikerült hatásos ellenszert találniuk a betolakodó szociológusok agresszív terjeszkedésére.

Szokásai teljesen elütnek a lágymányosi társulásban eddig megszokottól, és ezáltal teljesen felborítja a többi faj életmódját. Területét agresszíven védi, nem tűri rajta más élőlények áthaladását. Az egyes egyedek ilyenkor a folyosót saját testükkel rekesztik el, lehetetlenné téve az áthaladást. Érdekes módon gerince alkalmatlan a folyamatos álló helyzetben maradásra, így amikor csak teheti, leül, miáltal hatalmas torlódást okoz az ökológiai folyosókon (lépcsőházakban). Ez utóbbi szokásuk akkor zavarja meg leginkább a régi élővilág rendjét, amikor igen primitív beavatási szertartásuk (úgynevezett vizsgájuk) alatt szent üregeik elé hordják az Északi tömb összes mozdítható székét, majd annak végeztével ott is hagyják azokat. A szanaszét heverő székek számtalan gyanútlan fizikusnak és vegyésznek okoztak már súlyos sérülést.

Itt azonban nem áll meg a többi fajra gyakorolt káros hatása. Mivel szervezetének nikotinigénye igen nagy, tápláléka jórészt dohányfélékből áll. Azonban a táplálék feldolgozásának hatásfoka igen csekély, így anyagcseréje során jelentős mennyiségű füstöt és kátrányt ürít a levegőbe. Zajszennyezése sem elhanyagolható, hangos rikácsolásuk messzire visszhangzik a lágymányosi lápon. Biológiai, társadalmi és kulturális haszna igen csekély.

Egyre inkább világossá válik, hogy lépéseket kell tenni a szociológusok további terjeszkedésének megfékezésére. A betolakodó faj rendszeres és módszeres irtása talán eredményre vezethetne, de felvilágosult állatvédők lévén tiszteljük még a legjelentéktelenebb életet is, így más, humánusabb módszerek után kell néznünk. Leggyümölcsözőbbnek a természetes szaporulat mesterséges eszközökkel történő visszafogása (államilag finanszírozott létszám csökkentése a munkaerő piaci igényeknek megfelelően) tűnik. Emellett eredményt hozhat a táplálékhoz való hozzáférés megnehezítése (képzési normatíva csökkentése, oktatók elbocsátása) vagy távoltartásuk modern eszközökkel (füstjelző rendszeresítése a lépcsőházakba, fotelpárnák kiverése százas szöggel).

Új élőhelyre történő áttelepítésükre sajnos jelenleg nincsen esély. Úgy tűnik, meg kell tanulnunk tartósan együtt élni velük, akár tetszik, akár nem.

12 komment

Címkék: campus szociológus

A bejegyzés trackback címe:

https://giskard.blog.hu/api/trackback/id/tr144767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészi 2007.03.10. 18:56:36

Hát erre most mit mondjak...
Megint egy jó kis szaftos irás, ami egy másik kart és szakokat fikáz. Nem értettem egyet avval, hogy a delegáltságokról vissza kéne hívni téged, de egy ilyen irás azt mondatja velem, hogy tévedtem. Egy képviselő nem mondhat/irhat ilyeneket.
Engem nem zavarnak a TÁTK-osok, sőt örülök, hogy itt vannak és a biológiai diverzitást növelik.
Az meg a másik, hogy mi mindnyájan ELTÉ-sek vagyunk, ezért ha gond van segítséget kell nyújtanunk egymásnak. Szerinted hova kellett volna menniük? És nem csak a fizikusoktól vettek el szobákat, hanem mindenki mástól is, és nálunk is csak a mocskolódás és a szidalmazás ment.

Visszataszító hozzáállás...

Aladár 2007.03.11. 02:17:18

Elgondolkodtató. Nyilván sokak számára tetszetős írás. Könnyed hangvétel, laza stílus. Kitűnő gondolati párhuzam. Szórakoztató. Ám, tegyük félre egy percre vigyorunkat és töprengjünk el kicsit. A legkönnyebb dolog bomlasztani a rendet. Már a régi korok nagy egyéniségei is tudták: "Oszd meg és uralkodj!" Mi hasznunk vajon az ellenségeskedés szításából? Puszta élvezet. Esetleg önmagunk -tetszés szerint - reflektorfénybe avagy célkeresztbe állítása. Mindezekért nyilván megéri.

giskard 2007.03.11. 17:51:08

Mészi: Nem hinném, hogy ennek sok köze van a delegáltsághoz. Különben meg, ha ez szerinted is egy sokat hangoztatott vélekedés, akkor minden bizonnyal érdemel valamekkora képviseletet is. Az egyes egyedekkel nekem sincs bajom, itt most a kollektív viselkedésről van szó. Például itt van az, amit még nem említettem, majd egy következő bejegyzésben fogom, hogy nem hajlandók elcserélni a nagyelőadót a fizikusokkal, pedig ők kb. tizen vannak az előadáson, a fizikusok pedig negyvenen nyomorognak egy szemináriumi szobában. Nézd csak meg, ha nem hiszed!

Aladár: Szerinted kinek a malmára hajtom a vizet? Ha itt megosztom a népeket, akkor ki fog uralkodni?

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.03.11. 18:14:43

Meszi: visszataszito hozzaallas? Az a visszataszito, hogy ha mar kenytelen kelletlen megis egy fedel alatt kell elnunk, ennek ellenere a szociologusok pofatlanul terjeszkednek, nem tudnak viselkedni, raadasul ugy allitjak be, mint ha a lagymanyosi epulet a tatika lenne (nezzetek csak meg a TaTK logojat, meg a planetarium is rajta van, azt se tudja a szoci mi az).

bagoznak a tanaraik a szobaban => az egesz folyoson minden szoba fustben all az egybekottot legkondi miatt.

Nem birom az ilyen hozzaallast, amit ok tanusitanak elviselni, es az ilyen cikkek legalabb a tudomasukra juttatja, hogy eleg volt a pofatlansagukbol.

lede 2007.03.11. 22:02:08

Először is fontosnak tartom leszögezni, hogy alapjában véve semmi bajom nincs a szociológuspalántákkal, de azért van abban némi igazság, amit ilyen frappánsan leírtál! Én is tapasztaltam már, hogy füstölögnek ezerrel, a lépcsőházakban és a folyosókon ülnek, és teljesen külön kis milliőt hoznak létre maguknak, amelyekből kinéznek minket őshonosokat! Pl nekem eszembe sem jutna széket odacipelni és kiülni egy folyosóra, amikor az szép üres és mindenki járkál rajta mégha vizsgázom is...
A múltkor egyszer arra tévedtem egy ismerőssel és néztem, hogy milyen kis frankó társalgó van kialakítva a pinyóban, láttam a fürkésző szemeket, hogy mit is keresek én itt... mintha eleve látszódott volna rajtam, hogy én nem vagyok oda való:(
Én is furcsállottam, hogy mennyire nem is próbálnak beilleszkedni közénk... Bár lehet ez jobb is így:)
Semmi baj velük, csak más az életstílusuk és ha próbáljuk elkerülni az összeütközéseket, akkor nem lesz gond:)
Tanultam egy érdekes dolgot településföciből tavaly, ha egy településen a feketék száma eléri a 25%-ot, akkor a fehérek elkezdenek tömegesen elköltözni, pedig ez csak azt jelenti, hogy az utcán minden negyedik szembejövő ember fekete.
Persze nem akarok párhuzamot vonni a szociológusokkal, mert őket ilyen alapon azért nehéz lehetne megkülönböztetni, de azért kíváncsi lennék, ha mindenkinek a nyakában lógna egy tábla, hogy TTK, IK és TÁTK, akkor mennyire tűnne ez fel nekünk... és mi lenne a következménye...

boldizsarmarci 2007.03.12. 13:19:14

Szerintem megint kettős a dolog. Szóval, az a településföcis dolog valóban úgy van, de szerintem itt azért tökéletesen alkalmazhatatlan.
A társadalmi hasznukat meg szerintem nem nekünk kéne megítélni, főleg most, amikor amúgy is mindenből iszonyatos lesz a mennyiségbeli túl-, és színvonalbeli alulképzés.
Egyébként meg aludtam már elsőéves koromban többször is az alagsorbeli tátkos kanapékon, cuccal, kabáttal, mélyen, szuszogósan, volt hogy délig is, és egyszer sem állt ki kés a hátamból...
Ellenben, és ez a dolog másik fele, ha tökéletesen antiszociálisan viselkednek, teledohányozzák az amúgy nem csak nekik fenntartott épületrészeket, önkényesen átrendezik a berendezést, és szarnak a rájuk szólókra – és lássuk be, ez azért gyakran megesik – az ellen fel kell lépni. Pl. működőképes füstjelzővel, hogy a tátkos is vonszolja le a seggét az épület elé, ha dohányozni szeretne.
Viszont "kitelepítésükre" szerintem nincs szükség, a súrlódásmentes együttélésre annál inkább, ez viszont kétoldalú. Nem rossz az, hogy három kar van Lágymányoson, bőven elférünk, ha mind betartanánk a szabályokat.
U.i.: az, hogy biológiai hasznuk ne volna, szerintem súlyos tévedés...:P

Mészi 2007.03.17. 13:16:19

Na akkor tisztázzuk egyszer s mindenkorra! A lágymányosi campuson az egyetlen őshonos faj a vegyészeké. Ugyhogy ezt a szót ne használjátok többet.

giskard 2007.03.17. 17:51:17

Mészi: Nono, a kémia épületben igen, de a többiben miért is? Felépült az Északi és a Déli tömb, ahova beköltözött a TTK, ahogyan tervezve volt. Ha a szociológusok építenek maguknak ide egy fészket, akkor teljesen okés, mert elég nagy a lágymányosi mocsár, elférnek ők is. Ellenben ők a mi fészkünkbe tojtak bele.

Balukoma 2007.03.19. 09:49:45

"Aladár: Szerinted kinek a malmára hajtom a vizet? Ha itt megosztom a népeket, akkor ki fog uralkodni?"

Hát, amíg ilyen megosztás van, az biztosan nem jó a TTK-nak. Szal ha ilyen írásokkal elszigeteled a TTK-t, akkor a TTK nem hogy "uralkodni" nem fog, de rosszab lesz az érdekérvényesítő képessége. Szal Mészinek sokban igaza van.

A dohányzás viszont tilos az épületben, mindenféle szakos emberke számára, kortól, rangtól és bőrszíntől függetlenül. Nyugodtan fel lehet lépni ellene.

Mészi 2007.03.21. 21:56:47

Nem épületekről beszéltem, hanem campusról.

Viola, a ló 2008.10.05. 16:30:49

A képzési arányszámok munkaerőpiaci igényekhez való igazításával egyetértek, a többivel nem. Rég olvastam már ennyire ostoba, leegyszerűsítő és általánosító szöveget. Remélem állt a faszod, miközben írtad ezt a mocskot, te gyűlöletszító féreg. Szóval vastagon a KURVA ANYÁDAT.

Vettem a fáradságot és megnéztem, hogy az utolsó bejegyzés ebben a blogban több mint egy éve született. Abbeli reményemet szeretném kifejezni, hogy megtartod ezt a kialakult jó szokásodat és nem szennyezed a webet az ostobaságoddal.

üdv,
egy szociológus, akinek semmi baja a TTK-sokkal

Viola, a ló 2008.10.05. 16:31:38

A képzési arányszámok munkaerőpiaci igényekhez való igazításával egyetértek, a többivel nem. Rég olvastam már ennyire ostoba, leegyszerűsítő és általánosító szöveget. Remélem állt a faszod, miközben írtad ezt a mocskot, te gyűlöletszító féreg. Szóval vastagon a KURVA ANYÁDAT.

Vettem a fáradságot és megnéztem, hogy az utolsó bejegyzés ebben a blogban több mint egy éve született. Abbeli reményemet szeretném kifejezni, hogy megtartod ezt a kialakult jó szokásodat és nem szennyezed a webet az ostobaságoddal.

üdv,
egy szociológus, akinek semmi baja a TTK-sokkal
macskaszörny
süti beállítások módosítása